Activiteiten

Onze activiteiten maken deel uit van de lange termijn: vluchtelingen helpen integreren in deze nieuwe samenleving die de hunne en die van hun families zal worden.

Language
learning mothers

Het idee achter "Language Learning Mothers" was om Franse lessen te geven aan geïsoleerde moeders en/of moeders die hulp nodig hadden. Tijdens de lesuren zorgden RANA-vrijwilligers voor hun kinderen door spelletjes te spelen of activiteiten te organiseren die aangepast waren aan hun leeftijd. Het project startte in september 2020 in het Maison des Femmes in Schaarbeek. Bij RANA realiseerden we ons dat dit project beantwoordde aan de concrete behoeften van vrouwen die zich beter willen integreren in het sociaaleconomische weefsel van Brussel en tegelijkertijd voor hun kinderen willen zorgen. Om deze reden gaat LLM nu zijn derde cyclus in, te beginnen op 20 september 2021.​

CULTURAL OUTINGS

RANA ontwerpt ook een programma van culturele uitjes waarbij vluchtelingen, vrijwilligers en mensen bij elkaar worden gebracht die mee willen doen en mensen willen ontmoeten. Deze uitjes zijn unieke momenten van uitwisseling en delen, waardoor RANA de grote familie wordt die ze is geworden. Ze zijn ook een kans voor deze mensen, die hun land zijn ontvlucht en soms enkele maanden in nood leven, dagelijks hieruit voor een vriendelijk moment in de bioscoop, in het museum of een bezoek aan het Belgische erfgoed.

23.17.19 (6)
61748923_2353158724966859_826728513821212672_n
23.35.19 (3)
990

BUDDY

Het «Buddy» project is de centrale pijler van RANA. Het is een sponsorschapsysteem dat werkt op basis van de persoon die een vluchteling begeleidt door een RANA-vrijwilliger. Vluchtelingen worden dus begeleid in hun zoektocht naar huisvesting of taalcursussen, in hun administratieve procedures, in hun inschrijving op school voor jonge kinderen of op de universiteit voor oudere kinderen en in hun inspanningen om een baan te vinden ... of gewoon om koffie te drinken en chat een beetje! Het doel is, wanneer en wanneer ze zich zo onafhankelijk mogelijk voelen. Desondanks betekent autonomie niet eenzaamheid: we zien RANA als een groot gezin, waar iedereen zijn plaats vindt. Daarom moedigen we vluchtelingen aan die zijn geholpen om zelf sponsors te worden zodra ze zich er klaar voor voelen.

Evenementen

RANA-leden zijn overtuigd van de rijkdom van een pluriforme samenleving, gekenmerkt door dialoog en uitwisseling, waar iedereen een plek vindt waar ze een rol kunnen spelen. Het is aan dit beeld dat de RANA-familie is gecreëerd en het is deze rijkdom die zij wenst te bevorderen. Hiertoe organiseert RANA periodiek culturele evenementen, waarbij muziek, dans en andere artistieke disciplines worden gecombineerd, vaak vergezeld van de ontdekking van culinaire rijkdommen van elders. De vluchtelingen die RANA begeleidt, nemen actief deel aan de organisatie van deze evenementen.

09-10 at 23.35.20 (5)
9-10 at 23.17.20 (3)
Activities_08

Theater

"Een dag van hier dagboek" is de naam van de theatervoorstelling die tijd zal vergen voor de feestdagen in december. Dit werk wordt gepresenteerd door SYatre Collective. De voorstelling is het resultaat van creatieve workshops en trainingen die in de zomer van 2019 zijn gestart. Dankzij de steun van RANA, de teamgeest, overleefde het project de opsluitingen en sociale afstandsregels. Het stuk gaat over identiteitsconflicten tussen de eerste en tweede generatie van een Syrisch vluchtelingengezin dat in Brussel woont. Bovendien wierp het licht op het dilemma van erbij horen waar de vier leden van dat gezin, de ouders en hun twee kinderen, mee leefden. Is het een sarcastische realiteit die dramatisch wordt geportretteerd of een dramatisch leven dat sarcastisch is verzonnen? Kom en zie jezelf.​

Vertel het verder

Sluit je aan bij een groeiende beweging van mensen over de hele wereld die werken aan de veiligheid van vluchtelingengemeenschappen.

Onze partners

Neem contact op

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.